top of page
2022 04 Logo Harteveldt FINAL_Tekengebied 1.png
20220415_190234.jpg

ONZE TUINDER

Geen Harteveldt zonder leden, maar ook geen Harteveldt zonder tuinder. Waar het de leden zijn die het bedrijf financieel draaiend houden en de oogst delen, is het onze tuinder die de verantwoordelijkheid heeft om te zorgen voor een divers aanbod aan mooie groenten. Maak kennis met onze tuinder Glenn Coenen: een jonge, enthousiaste tuinderszoon (1999) uit Sint Joost.

Zijn ouders telen er op 16 hectare jaarrond prei, en op nog eens 25 hectare onder meer aardappelen, suikerbiet, cichorei en boontjes. Opgegroeid als kind van een tuinder, deed hij er zijn eerste werkervaring op. “Officieel is het misschien werk”, nuanceert hij, “maar het voelt nog steeds meer als hobbyen.”

Vizier op strokenteelt

Tijdens zijn studie Bedrijfskunde en Agri-foodbusiness aan HAS Hogeschool Venlo deed hij elders in Limburg de nodige tuinbouwervaring op. Dat was nog op een vrij traditioneel bedrijf. Hij verruimde zijn blik in 2021 verder op Goeree-Overflakkee, tijdens zijn afstudeeronderzoek op het bedrijf van Cornelis Mosselman. Daar maakt hij kennis met het fenomeen strokenteelt.

“Die tijd heeft me laten zien dat ook andere, nog duurzamere manieren van telen heel goed mogelijk zijn; met een grote variëteit aan gewassen op een perceel.” Daarbij merkt hij op dat het misschien niet haalbaar is om met deze manier van landbouw heel Nederland of Europa van voedsel te voorzien. “Maar zeker wel op de schaal van Harteveldt.”

Vraaggestuurd werken

Dat laat Glenn sinds het voorjaar van 2022 ook zien als tuinder van Coöperatie Harteveldt. Wat hem behalve de grote variëteit aan gewassen aantrekt is het vraaggestuurde karakter van de tuinderij. Leden hebben een stem in wat er geteeld gaat worden. “Dat is eigenlijk zoals het zou moeten zijn. Je werk kunnen doen zonder de druk te voelen van een maximale opbrengst en ondertussen maar hopen dat de marktprijs goed uitpakt. Hier zijn het de leden die vragen, en ben ik het die zo goed mogelijk aan hun verwachtingen probeert te voldoen.”
Glenn sprak in het voorjaar al de hoop uit dat er onder de leden voldoende mensen zouden zijn die hem graag wilden helpen op het land. En in deze verwachting is hij niet teleurgesteld. Er is inmiddels een vaste groep leden ontstaan die regelmatig komen helpen, aangevuld met incidentele helpers. “Ik vind het leuk om ze te kunnen begeleiden en wegwijs te maken op het land. Sommige leden kunnen inmiddels al zelfstandig bepaalde taken uitvoeren.” 
 

Puzzelen met teelten
Het is medio april, Glenn heeft er zin in en maakt zich al op voor zijn eerste seizoen Harteveldt. Zijn ambitie voor het eerste jaar? “Een geslaagde teelt. Ik maak nu werk van het teeltplan, wat waar komt en wanneer. Een mooie puzzel is dat. En tot slot hoop ik veel te leren van de teelt, van leden en van de adviseurs die ik zeker ga inschakelen. Want eerlijk is eerlijk, ik weet ook nog niet alles.”

 

Contact
bottom of page